Ouders en gezinnen

Heb je kinderen en maak je je zorgen over hoe je elke maand kunt (blijven) rondkomen? Of is het door je inkomsten lastiger om schoolboeken, schoolreisjes, zakgeld of hobby’s etc. te betalen? Er zijn verschillende organisaties in Pijnacker-Nootdorp die graag met je meedenken. Mogelijk heb je ook recht op steun van de overheid. 

Veelgestelde vragen

Als ouder zijn er de volgende regelingen waar je gebruik van kunt maken: 

Kinderbijslag 

Kindgebonden budget 

  • Wil je een extra tegemoetkoming naast de kinderbijslag? Als je recht hebt op een kindgebonden budget dan krijg je hier automatisch bericht over van de Belastingdienst. 

Kinderopvang, tegemoetkoming bij sociaal-medische indicatie (SMI) 

Stichting leergeld, bijdrage schoolkosten 

  • Je kinderen mee laten doen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten? Vraag een vergoeding schoolkosten aan via Leergeld Pijnacker-Nootdorp. 

Bijdrage voor kleding en schoenen (kindpas) 

  • Een betaalpas waarmee je jassen, schoenen, sportspullen of leesboeken kunt kopen. Vraag hem aan. 

Jeugdfonds sport en cultuur 

Jeugdvakantiepaspoort  

  • Met het Jeugd Vakantiepaspoort krijgen kinderen tijdens de zomervakantie bij vele attracties flinke korting of zelfs gratis entree. 

Kinderen kosten veel geld. En dat is niet altijd makkelijk, zeker als je de kosten alleen moet betalen. Voor alleenstaande ouders met een laag inkomen is er steun beschikbaar. De Belastingdienst heeft voor alleenstaande ouders een verhoging van het kindgebonden budget. Je kunt op de specificatie (overzicht) van de Belastingdienst over het kindgebonden budget zien of je dit extra bedrag ontvangt. Is dit niet zo, maar denk je dat je er wel recht op hebt, neem dan contact op met de Belastingdienst via 0800 – 0543 (gratis). 

Met zakgeld en kleedgeld leren kinderen de waarde van geld kennen. Dat is belangrijk voor later, want dan moeten ze hun wensen ook kunnen aanpassen aan hun portemonnee. Niet alles kan, je moet keuzes maken. Op = op. Het Nibud geeft handige tips aan ouders over het beginnen met zakgeld en hoeveel zakgeld geschikt is per leeftijd. Kijk voor meer informatie op de website van het Nibud.  

Heb je een kind tussen de 4 en 18 jaar dat basis- of voortgezet onderwijs volgt? En heb je een inkomen tot maximaal 130% van de bijstandsnorm (bekijk de Normbedragen bijstand)? Dan kun je voor het schooljaar 2022/2023 een tegemoetkoming schoolkosten aanvragen via Leergeld Pijnacker-Nootdorp.

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren uit gezinnen met weinig geld, toch mee kunnen doen met sportieve of creatieve activiteiten. Voor die kinderen en jongeren betalen zij de contributie of het lesgeld en in sommige gevallen de dingen die je nodig hebt zoals voetbalkleding of dansschoenen. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente

Tips:

  • Op Wijzer in Geldzaken vind je een overzicht van geldzaken waar je als ouder aan moet denken.  
  • Heb je een kind dat binnenkort 18 wordt? Lees op de website van Nibud wat er verandert en wat je moet doen. 
  • Met het geldplan Rondkomen met kinderen  zie je welke hulp er voor jou is. Zo hoeft je je minder zorgen te maken over je geldsituatie.
  • Check of je recht hebt op toeslagen. Lees het op de website Wijzer in geldzaken
  • Stichting Jarige Job trakteert kinderen op een verjaardag. Stichting Jarige Job werkt samen met de Voedselbank. Via de Voedselbank worden de verjaardagsboxen aangevraagd en verstuurd. Wil je meer weten? Kijk op de website Stichting Jarige Job